La I Jornada per la Pau a l'Ampolla (Baix Ebre) ha estat tot un èxit, més de 160 persones van acudir a la iniciativa organitzada per l'Associació Cultural Sant Jordi que comptava amb el suport de l'Ajuntament de la localitat.
Francesc Arasa Pascual, alcalde del municipi i Ernest Plans Colomé, coordinador de la jornada van ser els encarregats de donar la benvinguda als assistents, amb la voluntat d’incorporar un fòrum de debat a les Terres de l'Ebre on poder tractar temes com la justícia social, els drets humans, la solidaritat, les relacions nord-sud, etc.., amb la Pau com a eix transversal de tot plegat. El camp d'anàlisi de la crisi va ser ampli, es van sumar destacables punts de vista donat l'alt nivell dels ponents amb els que comptà la jornada: La professora Sofia Herrero Rico, defensà l'educació en valors com a una única fórmula plausible per iniciar un camí cap a la cultura de la pau, transmetent-los ja de pares a fills, no només amb allò que diem sinó amb el propi exemple. El Director d'Intermón Oxfam a Catalunya i Andorra, Francesc Mateu i Hosta, va postular 3 condicions per a que un canvi sigui possible: ciutadania activa, govern eficaç i oportunitat. D'altra banda, el Dr. Arcadi Oliveres Boadella, President de Justícia i Pau, que va fer una intervenció viva i aguda amb moltes dades reveladores per molts dels assistents, va afirmar rotundament que l'actual crisi era especulativa, fins i tot va parlar d'economia pervertida, en el sentit que mentre molts pisos estan buits, cada vegada hi ha més gent dormint als carrers. Va defensar l'aplicació de la Taxa Tobin, una banca ètica, repartiment del treball i l'aboliment de despeses inútils com la militar. Tot seguit va tenir lloc una taula rodona moderada per Sergi Navarro, amb interessants aportacions dels participants. Es va reflexionar sobre la crisi actual, llençant una pregunta al aire : Fins a quin punt nosaltres som responsables de la crisi i quines alternatives es poden presentar que siguin viables? Joan Enric Reverté "Padre Jony" digué que al compromís personal, s'ha de sumar la unitat de la ciutadania. L'economista Jacint Clavé Saltó, afirmà que transformant una realitat petita podem convertir-la en una eina transformadora. Francesc Xammar Vidal, secretari internacional de la federació de Comitès Oscar Romero, defensà una tasca de conscienciació entre nosaltres . Francesc Mateu i Hosta, declarà que per generar un canvi real cal una ciutadania activa i governs eficaços. Tots els ponents i participants de la taula rodona semblaven estar d'acord en que cal un decreixement del sistema. En definitiva, per a que sigui possible una cultura de la Pau, calen molts canvis, però després d'aquesta jornada sembla clar que aquesta cultura ha de començar en l'educació, des de l'exemple dels pares. Fem el que veiem, no el que escoltem. I si no som capaços de resoldre els conflictes més propers, com podrem anar més enllà?. Cal, com ens deia en Francesc Xammar, conscienciar a la gent, despertar inquietuds. Al compromís personal , hem de sumar la unitat de la ciutadania, cal implicar-nos.
Cercar, com ens deia en Jacint Clavé, mínim comú múltiple, o com ens deia la Sofia Herrero: sortir al carrer, signar, utilitzar les xarxes socials. Però sobretot no perdre la il·lusió de que un món millor es possible. Desaprenent la cultura de la violència i aprenent de la cultura de la Pau. Finalment en Miquel García Bailach, president de l'associació Cultural Sant Jordi, va cloure la jornada fent una crida a la consciència ciutadana.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario